Voedingswetenschapper: intermittent fasting werkt niet beter dan minder eten

22 februari 2023 · Leestijd 2 min

Veel mensen doen aan intermittent fasting voor hun gezondheid, maar er is weinig bewijs dat dat iets anders doet dan ‘gewoon minder eten’. Dat zegt voedingswetenschapper Guido Camps van de Wageningen Universiteit.

Bij intermittent fasting mag je alles eten, maar dan in acht uur van de dag. De overige zestien uur eet je niks. "Omdat de periode kort is, eten mensen gewoon iets minder. Als je in een onderzoek deze mensen gaat vergelijken met mensen die hetzelfde aantal calorieën mogen eten, maar dan in de hele dag, dan is er niet meer zoveel verschil", vertelt Camps in Dit is de Kwestie.

Mensen gaan het vooral doen omdat andere mensen het doen, denkt hij. "Het heeft een bepaalde hype- en coolheidsfactor. Het klinkt cooler dan ‘ik ben aan de lijn’ en het is makkelijk uit te leggen en in te voeren”, zegt Camps. Het vergt discipline en als mensen het volhouden zijn ze trots. "En dan vertellen ze er vaak over…", zegt de voedingswetenschapper.

Afvallen

Veel mensen gebruiken vasten als afvalmethode, maar Camps waarschuwt: het werkt vaak niet op lange termijn. Na de vastenperiode gaan mensen namelijk weer extra eten en dan komt het er weer bij. "Voor de meeste mensen geldt dat ze zelfs hoger uitkomen dan ervoor", zegt hij zelf.

Hoe gezond is vasten? Die vraag staat 22 februari centraal in Dit is de Kwestie. De uitzending is terug te kijken via NPO Start