Voetbalfan Enzio Bakker boycot het WK in Qatar: 'Als voetbalfan kun je er niet meer omheen'

15 november 2022 · Leestijd 4 min

Kun je met plezier naar het WK voetbal kijken als je weet dat er in Qatar zoveel mensen zijn gestorven? Voetbalfan en schrijver Enzio Bakker vindt van niet. Hoewel hij normaal graag naar het WK kijkt, laat hij dit jaar zijn tv uit. Toch is een boycot volgens hem de laatste manier waarop de organisatie ter verantwoording moet worden gebracht. "FIFA en Qatar hadden jaren geleden aangesproken moeten worden."

Vanaf het moment dat de schrijnende situatie van arbeidsmigranten in Qatar aan het licht kwam, besloot Bakker niet naar het WK te kijken. “Nadat ik een documentaire zag over Qatar:The Workers Cup, waarin de uitbuiting van de arbeidsmigranten werd uitgebeeld, wilde ik er iets over schrijven.” Het idee begon als boek, maar bij gebrek aan een uitgever besloot hij zijn gemaakte artikelen, met hulp van een vriend, online te verspreiden. Met de website Don't Watch Qatar 2022 die daar uit is voortgekomen roepen ze andere voetbalfans op om de tv dit jaar ook uit te laten. "Wees je bewust van waar je aan deelneemt door te kijken naar het WK", aldus Bakker.

Verantwoordelijkheid

Hoewel de aandacht die nu naar het WK in Qatar gaat goed is, komt het wel te laat, stelt Bakker. "De discussie over het WK Qatar had al jaren eerder moeten zijn gevoerd." Hoewel Bakker nu vooral het perspectief van de voetbalfans benadrukt, ligt hier volgens hem niet de verantwoordelijkheid: “FIFA en Qatar hadden door de Nationale voetbalbonden en Nationale overheden harder aangepakt kunnen worden. De Nederlandse overheid heeft weinig gedaan om te zeggen dat dit anders moest.” Om deze redenen trok Bakker de conclusie dat je als supporter niet veel kunt doen om deze situatie nu nog te veranderen, alleen door niet te kijken.

“Als genoeg mensen dat doen gaat de FIFA zich wel achter de oren krabben”, zegt Bakker. Toch verwacht hij niet dat veel mensen het WK ook daadwerkelijk niet zullen kijken. "Voetbal is voor veel mensen uitlaatklep. Wij kunnen zonder, maar iedere situatie is anders. Wij zullen niet oordelen over mensen die wel naar het WK gaan kijken. Maar het minste wat je kunt doen voor de mensen daar is om kritisch na te denken van, 'wil ik hier wel aan bijdragen?’"

De oorzaak

Het is niet de eerste keer dat een Wereld Kampioenschap in een land wordt gehouden dat als een autoritair regime wordt gezien. Toch is deze keer anders, stelt Bakker. “De situatie in Qatar verdient sowieso niet een schoonheidsprijs, onder andere door de onderdrukking van vrouwen of de LGBT+ gemeenschap. Maar de situatie van de arbeidsmigranten komt direct door het WK, want de stadions zijn speciaal voor dit WK gebouwd. Normaal komt zo'n WK terecht in een land met onderdrukking, maar nu is het WK de directe oorzaak van de onderdrukking."

Politiek middel

Vanaf het moment dat Bakker met het WK in Qatar bezig is is de manier waarop hij naar voetbal kijkt ook verandert. “Voetbal is echt een politiek middel dat door veel landen en organisaties wordt gebruikt om hun imago op te poetsen of geld te verdienen. Dat wordt alleen maar erger, er worden bijvoorbeeld steeds meer clubs gekocht door landen als Saudi-Arabië.” Ook merkt Bakker dat veel mensen in zijn omgeving het WK ook links laten liggen. "Het ligt er nu zo dik bovenop dat je er niet meer omheen kan als voetbalkijker. Er zullen altijd mensen zijn die het maar een spelletje vinden, maar anderen zijn bewust van wat er bij komt kijken."

"Het is wel heel jammer dat we dit toernooi moeten missen", zegt bakker. "Toen ik hoorde dat Nederland wel gekwalificeerd was voor het NK baalde ik wel. Maar het scheelt dat het WK niet in de zomer is, dan heb je toch minder voorpret en het leeft veel minder. Het liefst zouden we het WK wel kijken en ervan kunnen genieten, maar met wat wij weten kunnen we dat niet meer los zien van de dingen die daar zijn gebeurd."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren