Volt wil verbod op 'stapelen' van politieke functies: 'Vorm van belangenverstrengeling'

26 januari 2023 · Leestijd 2 min

De partij Volt wil het bij wet verbieden om politieke functies te 'stapelen'. Volgens Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek is het combineren van politieke functies een vorm van belangenverstrengeling: "Op het moment dat je twee petten op hebt, kun je je functie als controlerende macht niet goed vervullen."

"De verschillende bestuurslagen, waaronder de Tweede Kamer, provincies en gemeenten, moeten elkaar in balans houden en elkaar controleren", zegt Koekoek in Dit is de Dag (Radio 1). "Dat kan heel moeilijk op het moment dat je op twee plekken tegelijk zit."

In de praktijk gaat het mis doordat één functie fulltime is, of zelfs allebei, zegt Koekoek. "Bijvoorbeeld als je naast Tweede Kamerlid ook in de Provinciale Staten plaatsneemt. Dat kan gewoon niet. Je kan niet fulltime en parttime hetzelfde werk doen." Volgens haar is het een vorm van belangenverstrengeling.

Controleren

Je hoort elkaar te kunnen controleren, vindt Koekkoek. Het tegenargument dat het ook kansen biedt om lokale perspectieven in te brengen bij beleid, blijft volgens haar vooral mooi in de theorie. "In de praktijk zien we dat dit vaak niet gebeurt. Ten tweede kan het ook echt problemen opleveren. Op het moment dat de gemeente een bestemmingsplan heeft goedgekeurd, kan de provincie daar ja of nee op zeggen. Het kan natuurlijk heel vreemd worden als je in de gemeente ja hebt gezegd, en tegelijkertijd in de provincie ja of nee zou moeten zeggen. Dat kan niet goed lopen."

Als politicus heb je beslissingsmacht, zegt Koekkoek. "Op het moment dat je jezelf gaat controleren en daar over mag beslissen, moet je wel heel stevig gebouwd zijn wil je dat goed doen. We zien in de praktijk dat dit steeds vaker niet goed gebeurt, of dat mensen onmogelijke functies combineren."

Een ander argument, is het beeld dat volgens haar ontstaat over politici: "We zien steeds vaker mensen terugkomen die zeggen: geef me nog maar zo’n functie, dat is goed geld verdienen en daar hou ik alle macht bij elkaar. Het stimuleert het beeld dat politici er ook zitten om hun eigen zakken te vullen."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!