'Vooral belangrijk dat jongeren in studiekeuze hun passie volgen'

10 januari 2023 · Leestijd 2 min

Moet de lat in het onderwijs lager, nu jongeren zoveel prestatiedruk ervaren? Dimitri van Dillen, docent op het ROC van Twente in Hengelo, denkt dat het vooral heel belangrijk is dat jongeren bij hun studiekeuze kiezen voor iets wat ze écht leuk vinden.

Het is vooral belangrijk dat studenten hun passie volgen, zegt Van Dillen in Dit is de Dag (Radio 1). Hij is docent van het jaar 2022. "Ik denk dat studenten de lat voor zichzelf heel hoog en dat de druk daardoor ook steeds hoger wordt. Als samenleving doen we dit ook, door te zeggen dat je steeds hoger op de ladder moet klimmen."

Maar je echt doet wat je leuk vindt, maakt het niet uit welk niveau je daarvoor kiest, zegt hij. "Misschien moeten we er meer bij helpen om die passie te ontdekken.”

Hoger of lager

Wat volgens hem ook niet helpt, is dat er in de maatschappij minder aanzien is voor praktische beroepen, zoals bijvoorbeeld in de techniek. "Je zou denken dat de waardering ervoor stijgt vanwege het tekort aan vakmensen, maar als je hoort dat mbo-studenten nog steeds niet worden toegelaten tot bepaalde cafés of geen studentenkaart hebben, of bepaalde korting niet krijgen om hun rijbewijs te halen, dan is daar nog een behoorlijk verschil in."

We moeten niet meer praten over hoger of lager opgeleid, vindt Van Dillen. “Volgens mij moet je meer praten over of studenten doen waar ze voor kiezen en wat ze ook willen uiteindelijk. En dat ze niet per se de universiteit hoeven te doen.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren