Voorman evangelische kerken: waar ligt de grens tussen homogenezingstherapie en pastorale hulp?

Machiel Jonker, voorzitter van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten, is geen voorstander van 'agressieve' homoconversietherapie, maar het verbod erop vindt hij gevaarlijk, zegt hij in Dit is de Dag (Radio 1).
Deze week werd bekend dat de Raad van State zeer kritisch op het plan VVD en D66 om homogenezingstherapie te verbieden. Dit wetsvoorstel is door de Tweede Kamer al aangenomen.
Agressieve therapie
Christelijke homogenezingstherapie wordt in de Verenigde Staten met name geassocieerd met evangelische kerken, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Douglas Haldeman. Machiel Jonker is voorzitter van een koepel van dit soort kerken. Hij neemt afstand van 'agressieve homoconversietherapie' dat vooral in de Verenigde Staten bekend is. "Met duiveluitdrijvingen en een soort garantie aan de voorkant dat het wel goedkomt als je maar toegewijd genoeg bent", typeert Jonker dat.
Grens
Toch vindt hij wel lastig waar de grens nu ligt. "Het is echt anders als iemand in een pastorale context naartoe komt en vraagt: 'ik wil écht heteroseksuele gevoelens hebben, kun je me daarbij helpen?'", vraagt hij zich af. Als een predikant hierop ingaat en voor iemand bidt, gaat hij dan de gevangenis in?
Jonker is kritisch dat sommige voorstanders van het verbod doen alsof iedereen die therapie volgt dat uit groepsdruk doet. "De wereldvisie die mensen opbouwen, is vaak religieus geworteld", zegt hij, dus ook je blik op seksualiteit. "Er is zoveel vrijheid. Mensen kunnen van lichaam veranderen, maar mensen mogen blijkbaar niet van gevoelens veranderen", vergelijkt hij.