Voorzitter branchevereniging ActiZ: 'Haal nooit werknemers weg uit een land ze hard nodig zijn'

3 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Moeten we arbeidsmigranten inzetten om het tekort in de zorg op te vullen? Anneke Westerlaken, als voorzitter van de branchevereniging ActiZ nauw betrokken bij veel sectoren van de zorg in Nederland, heeft haar twijfels. "We hebben nog te weinig ervaringsverhalen."

"Vorig jaar waren het ongeveer 20 arbeidsmigranten die zijn ingestroomd in langdurige zorg, dat is te weinig om er veel over te kunnen zeggen", zegt Westerlaken in Dit is de Dag. "Toch kunnen we daar al wel het een en ander uit opmaken: "Op sommige plekken gaat dat goed, maar het kost veel tijd, energie en voorbereidingen. Ze lopen bijvoorbeeld tegen de eisen voor diploma's aan. Diploma's uit het buitenland zijn moeilijk over te zetten naar Nederlandse diploma’s en ook de taal- en cultuurverschillen zijn vaak lastig", vertelt Westerlaken.

Daarnaast beschrijft Westerlaken ook een groter vraagstuk wat naar boven komt, wanneer gesproken wordt over het trekken van migranten om te werken in Nederland: "We merken in praktijk ook dat er andere vragen worden gesteld aan kennismigranten dan vakmigranten. Deze moeten zich houden aan andere regels, die zouden meer op elkaar moeten lijken." 

Hoe de oplossing om arbeidsmigranten van buiten Europa naar Nederland te halen wel goed zou kunnen uitpakken, is afhankelijk van goed beleid, stelt Westerlaken. "Het opvullen van tekort in de zorg met arbeidsmigranten vraagt om meer overheidsbemoeienis. Dat begint bij de vraag: 'Voor welke beroepen in Nederland willen we dit doen?' Zorg er daarnaast voor dat je daar een visie op hebt en dat er altijd sprake is van een win-win situatie. Bijvoorbeeld dat er goede introductie is in de Nederlandse samenleving en dat je nooit werknemers weghaalt uit een land waar mensen ook hard nodig zijn. Want dat is simpelweg de verschuiving van het probleem."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!