Voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie: ‘We moeten de rekening eerlijk met elkaar delen'

15 september 2022 · Leestijd 3 min

Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, vindt dat ook bedrijven die extra winst maken, een bijdrage mogen doen om de energierekening omlaag te krijgen. “Maar het enige wat echt structureel gaat helpen, is om zo snel mogelijk meer duurzame energie op te wekken.”

Hij begrijpt de plannen. “We hebben een heel groot probleem met onze afhankelijkheid van fossiele energie", zegt hij in Dit is de Dag. "Die zorgt voor onbetaalbare energierekeningen, voor klimaatverandering en zorgt er ook voor dat de Russische president Putin zijn bommen op Oekraïne kan blijven betalen.”

De Europese Unie heeft sinds het begin van de oorlog al meer dan 90 miljard euro overgemaakt aan Rusland voor de inkoop van fossiele energie, zegt hij. “Dus daar moeten we ontzettend snel vanaf en daar moeten we ook samen in Europa doen.”

Daarom is hij voorstander van de plannen: “We hebben een kortetermijnprobleem met betaalbaarheid en die rekening moeten we eerlijk met elkaar proberen te delen. Dus we zullen hoe dan ook mensen die nu in nood komen, moeten helpen. Dat kan bijvoorbeeld met toeslagen, belastingkorting of verduurzaming van je huis. Ik snap ook de gedachte dat bedrijven die extra winst maken, worden gevraagd een bijdrage te doen.”

Volgens Van Der Gaag is de enige structurele oplossing het zo snel mogelijk opwekken van meer duurzame energie. “Ook moeten we energie besparen en zorgen dat de flexibeler worden. Dat kan door bijvoorbeeld zon- en windstroom in batterijen op te slaan, zodat we niet over hoeven te schakelen op een gascentrale als er even geen zon of wind is.”

De maatregel om de winst te beperken van producenten van duurzame energie en kernenergie vindt hij minder verstandig. “Veel van deze zon- en windprojecten hebben hun stroom 10 tot 15 jaar vooruit verkocht aan bedrijven zoals de NS en KPN. Er worden helemaal geen overwinsten gemaakt bij die bedrijven. Ik denk dat we vooral moeten zorgen dat die bedrijven snel meer investeren in duurzame energie en ook in energiebesparing en -opslag.”

Het advies om 10 procent minder stroom te verbruiken en de verplichting om tijdens piekuren 5 procent minder te verbruiken, is zijn favoriete maatregel: “Op korte termijn helpt dat heel erg. De laatste paar procent van de stroomvraag is de duurste en meest vervuilende stroomvraag die er is. Ook helpt het structureel als we de piekvraag naar elektriciteit gaan verminderen, zodat we minder terugvallen op kolen en -gascentrales.”

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!