Voorzitter Politievakbond ANPV: ‘Politie gaat verhoogde boete minder snel uitschrijven’

6 september 2022 · Leestijd 2 min

Xander Simonis, voorzitter van de Algemene Nederlandse Politie Vakbond, vindt een verhoging van de boetes in deze tijd niet gepast. Hij verwacht dat politieagenten minder snel boetes gaan uitschrijven nu de boetes flink hoger worden.

“De boetes worden zo verschrikkelijk duur voor mensen”, zegt Simonis in Dit is de Dag. "Een heleboel collega's schrijven gewoon minder boetes uit. Als diender denk je toch wel drie keer na of het wel proportioneel is." 

“Ik kan me goed voorstellen dat een foutje altijd op de loer ligt", zegt Simonis. "Stel dat iemand met een klein pensioentje door het rode licht rijdt, dan is hij ineens 25 tot 30 procent van zijn inkomen per maand kwijt. Dan kan de minister wel zeggen: dan had hij niet door rood moeten rijden, maar dat vind ik een beetje kort door de bocht.”

Hij verwacht dat politieagenten minder snel boetes uitschrijven. “Een aantal jaar geleden hadden we ook zo’n extreme verhoging en toen zeiden collega’s duidelijk: ik ga nog wel eens drie keer nadenken of ik die boete voor dat rode licht echt uitschrijf.”

In deze tijd is de verhoging niet gepast, vindt hij. “Alles wordt duurder, zo kunnen mensen nog amper hun energierekening betalen. Een hele grote groep gaat buiten de boot vallen. Dan vraag ik me af of een verhoging van dit percentage wel acceptabel is.”

In de begroting heeft de regering hier ongeveer een half miljard voor ingeboekt als inkomsten, zegt hij. “Dan ga je er al vanuit dat mensen zich er toch niet aan houden en de inkomsten sowieso al binnen komen.”

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!