Voorzitter VisNed: 'Brandstofsteun voor vissers is druppel op een gloeiende plaat'

17 november 2022 · Leestijd 2 min

Het kabinet trekt 10 miljoen euro uit om de noodlijdende visserijsector tegemoet te komen. Een goede stap, vindt Jacob van Urk, voorzitter van VisNed, de belangenbehartiger van vissers. “Maar tegelijkertijd is het een druppel op een gloeiende plaat.”

Hij is blij met de brandstofsteun, maar voor de grotere boomkorschepen is het zeker niet genoeg, zegt hij in Geld of je Leven. Dit zijn schepen met netten die over de bodem slepen, wat veel brandstofverbruik kost. “De helft van de grote boomkorschepen ziet geen uitweg meer en wil de sanering in. Dus dat is een halvering van de tongvangsten van Nederland.”

Onder de schepen verbruiken de grootverbruikers nu voor zo’n 25.000 euro aan olie per week, schetst hij. “Dan biedt 30.000 euro per visser voor een periode van 3 jaar geen soelaas.”

Minister Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zegt samen met de visserijsector te willen werken aan een duurzame toekomst. “Er moet veel gebeuren”, zegt Van Urk. “Die uitdaging moet de sector aangaan en die ga ik ook graag aan. Maar het gaat ook om economische duurzaamheid, want zonder dat houdt het ook op. Dat merken we nu elke dag.”