Deze kerk vangt tien vluchtelingen op: 'We zien het als een gat waar wij op in moeten springen'

16 september 2022 · Leestijd 2 min

Annemiek Tolsma, vrijwilliger bij kerkelijk centrum Open Hof Assen, vangt samen met andere vrijwilligers tien vluchtelingen op in hun kerkgebouw. "We zijn er op ingesprongen, omdat er op dit moment niks anders is."

"We zien de opvang van deze groep vluchtelingen als een gat die valt waar wij nu moeten inspringen", vertelt ze in het EO-programma Crux, doelend op de opvangcrisis in Ter Apel. "Maar we weten niet voor hoe lang we dat gat kunnen dichten. We zijn er niet op ingericht en toegerust om zoiets te organiseren." Veel gemeenteleden schieten Tolsma te hulp. "Ik heb veel mensen die willen koken, zelfs zoveel dat ik ze niet allemaal in het rooster heb opgeschreven."

Terughoudend

Toch was niet iedereen enthousiast over het initiatief van de kerk om de vluchtelingen op te vangen. Zo had haar man Albert toch zijn bedenkingen. "In eerste instantie ben ik altijd wel terughoudend", vertelt hij. "Je weet niet wie je naar binnen haalt, wie het zijn en waar ze vandaan komen. Ook zitten er keerzijdes aan: je kunt bijvoorbeeld nauwelijks communiceren. Tegelijk vind ik ook dat je als kerk en als christen mensen moet helpen, dat maakt het zo dubbel. Als we hier arm worden en we vluchten naar Denemarken, is het heel fijn als er een plekje voor je is. Maar er zijn miljarden mensen op de wereld, die kun je niet allemaal hier hebben." 

Onzekerheid

Tijdens de opname voor de uitzending is het nog onzeker of de vluchtelingen naar de tijdelijke opvang in Zoutkamp gaan. "Alles is nog zo onzeker. We kunnen de opvang met alle kennis en kunde die we hebben organiseren, maar daarmee willen we ook niet deze situatie in stand houden. We willen ook dat er voor hen duidelijkheid komt en een vast en duidelijk beleid."

Het verhaal van Annemieke Tolsma en haar kerk is zaterdag 17 september te zien in het EO-programma Crux. De uitzending 'kerkopvang' is om 19:25 uur te zien op NPO2.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren