VVD-Kamerlid: 'We moeten onafhankelijker worden op energiegebied'

23 februari 2023 · Leestijd 2 min

De VVD pleit ervoor om zoveel mogelijk energie in eigen land te produceren, ook als import goedkoper is. "We moeten onafhankelijker worden op energiegebied en minder kwetsbaar worden voor onvrije landen", vindt Kamerlid Silvio Erkens, die maandag het wetsvoorstel indiende.

"In het verleden kozen we al snel voor gas uit Rusland, omdat dat net wat goedkoper bleek te zijn", licht Erkens het voorstel toe in Dit is de Dag (NPO Radio 1). "Nu betalen we daar in de energiecrisis de prijs voor. Goedkoop bleek duurkoop te zijn. Daarom wil ik er voor zorgen dat we meer energie op eigen bodem produceren."

Import 

Daarbij stelt hij voor om import die wel nodig is, uit bevriende landen te halen. "Als klein land kun je niet volledig energieonafhankelijk zijn en volgens mij moet je dat ook niet willen. We moeten meer produceren, maar we gaan niet alles zelf produceren. Laten we die import dan zoveel mogelijk uit bevriende landen halen."

Hij wijst erop dat we in plaats van gas te importeren uit Rusland, ook een langetermijncontract met Noorwegen hadden kunnen afsluiten. "Dat leek misschien iets duurder, maar dan hadden we zekerheid gehad over prijzen die vergeleken met de huidige prijzen echt heel laag hadden gelegen."

Deze wet moet ervoor zorgen dat de regering elke vijf jaar een nieuwe energiestrategie publiceert. "Dat is een plan hoe we nu onafhankelijker worden op energiegebied en minder kwetsbaar worden voor onvrije landen."

Gaswinning Noordzee

Dat betekent ook dat er meer gas moet worden gewonnen op de Noordzee, stelt hij. "Dat is niet voldoende om aan je eigen verbruik te kunnen voldoen", zegt hij. "Maar we zien dat er nog een aantal velden zijn die je zou kunnen winnen. Daarbij moet er wel een einddatum zijn die je laat aflopen in lijn met onze klimaatambities. Maar in de tussentijd moet het gas ergens vandaan komen, en dan liever hier."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik