VVD-prominent Frans Weisglas: ‘Het wordt tijd om gemeenten te dwingen tot opvang’

8 november 2022 · Leestijd 3 min

Er is al zoveel gedaan om op vrijwillige basis tot een goede spreiding van asielzoekers en statushouders te komen, dat het tijd wordt om gemeenten te dwingen tot opvang. Dat vindt Frans Weisglas, oud-Kamerlid voor de VVD. “Uiteindelijk moet er een stap gezet kunnen worden.”

“Als liberaal ben ik in beginsel niet enthousiast over dwang”, zegt Weisglas in Dit is de Dag. “Maar er is nu zoveel geprobeerd en gedaan om op vrijwillige basis te komen tot een goede spreiding van asielzoekers en vooral statushouders over het land. Dat is tot nu toe zeer onvoldoende gelukt. Dus het is echt een noodsituatie.”

“Dan moet je tot ook voor een liberaal soms wat minder prettige maatregelen overgaan”, zegt hij. “En dat is gemeenten, als laatste stap, ertoe dwingen op asielzoekers en statushouders op te vangen.”

Verschillende gemeenten geven aan bij opvang tegen praktische problemen aan te lopen. “Tuurlijk begrijp ik dat”, zegt Weisglas. “Dwang wil niet zeggen dat je de avond van te voren een telefoontje krijgt dat er morgen een azc geopend wordt. Natuurlijk moet er overleg plaatsvinden hoe je dat doet en op welke termijn. Maar uiteindelijk moet er een stap gezet kunnen worden.”

Arbeidsmigranten

De VVD ligt onder meer dwars omdat veel VVD’ers vinden dat er niet te veel wordt gedaan aan de huidige instroom. Dat is een groot probleem, erkent Weisglas. “Maar het gaat niet alleen over asielzoekers”, zegt hij. “Het gaat over het aantal migranten wat binnen komt, dat zijn heel veel arbeidsmigranten.”

Daar kun je ook beleid op voeren door bijvoorbeeld meer Nederlanders te laten werken, zegt hij. “Daar moet harder aan getrokken worden, zodat je minder arbeidsmigranten nodig hebt. Ook worden hogescholen en universiteiten overstroomd door veel buitenlandse studenten. Dat loopt uit de hand.”

Ook is hij het eens dat er een bredere spreiding van asielzoekers over Europa moet komen en dat uitgeprocedeerde asielzoekers weg moeten.  Maar een asielstop is wat Weisglas betreft echter geen optie. “Dan komen we echt in de knel met internationale verplichtingen en wat mij betreft ook met de humanitaire opdracht die liberalen hebben. Mensen in echte nood, moet je blijven opvangen.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren