VVD-raadslid: 'Gemeenten tot opvang dwingen is niet uitvoerbaar'

8 november 2022 · Leestijd 3 min

Ferry van Wijnen, VVD-raadslid in Zuidplas, vindt dat zijn partij voet bij stuk moet houden door niet akkoord te gaan met de asieldeal. Een dwangwet moet het mogelijk maken om gemeenten verplicht asielzoekers en statushouders te laten opvangen. “Dit is geen uitvoerbare zaak”, zegt hij.

“In beginsel moeten we als VVD’ers niet voor dwang zijn”, vindt hij. Naast zijn werk als raadslid werkt hij ook voor een gemeente. Daarbij ligt het uitvoeren van zo’n dwangwet in de gemeente “ontzettend ingewikkeld”, zegt het raadslid, die daarnaast ook bij een gemeente werkt. "De gemeente heeft al zoveel taken op zich afgekregen in de afgelopen jaren, dat dat nu niet meer gaat."

Het is voor de gemeente Zuidplas niet mogelijk om opvang op een “nette manier” te realiseren, zegt hij. "Dan moeten we ze ook onderwijs bieden, terwijl groep 8 op school in de gang zit omdat het te klein is. Ook moet er sprake zijn van een goeie openbare orde: we hebben twee of drie boa’s in de gemeente en een heel klein beetje politie. Die kunnen dat niet trekken."

Discussie

Daarnaast mist hij bij de asieldeal de insteek om de instroom te beperken. "Als we durven te praten over een asielstop en proberen te zorgen dat bevriende landen zich aan het Dublin-verdrag houden, dan was de discussie heel anders gestart", zegt hij. “Maar daar horen we nu niks over."

We horen alleen maar dat het dweilen met de kraan open is, zegt hij. “Daarvan zeggen wij nu in de gemeente: dat is gewoon geen uitvoerbare zaak. We moeten hier nooit voor zijn.”

'Kabinetscrisis waard'

Hij vindt dat er binnen zijn partij te weinig naar de achterban wordt geluisterd. Dinsdag brengt Rutte een bezoek aan de Kamerfractie. "Ik hoop niet dat hij komt om de fractie onder druk te zetten en te dreigen met een kabinetscrisis, maar dat hij komt met argumenten waardoor de fractie misschien omgaat."

Wat hem betreft is de asieldeal een kabinetscrisis waard. "Tenzij we kijken hoe we concrete maatregelen over instroom in deze wet kunnen fietsen en het gewoon hebben over een asielstop en de mogelijkheden om andere landen zich aan hun verplichtingen te houden."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren