Waarom het belangrijk is om goede doelen met elkaar te vergelijken

Net als bij de aanschaf van een tv is het raadzaam om ook goede doelen met elkaar te vergelijken, zegt Bram Schaper, directeur van Stichting Doneer Effectief. Volgens Schaper kun je enorme impact maken als je 10 procent van je inkomen uitgeeft aan effectieve goede doelen.
De stichting Doneer Effectief helpt je om in het woud van goede doelen een keuze te maken voor een doel dat zich effectief inzet voor oorzaken die jij heel belangrijk vindt.
"Bij het kopen van een tv heb je allerlei prijsvergelijkers en kan je karakteristieken met elkaar vergelijken", zegt Schaper. "Dan komt er een beste keuze uit. Dit kan ook voor goede doelen. Er zijn mondiale onafhankelijke onderzoeksinstellingen waarin wetenschappers niks anders doen dan de beste goede doelen evalueren. Bijvoorbeeld over armoede, gezondheid en klimaatverandering, maar ook bij dierenwelzijn en de voedseltransitie."
Elk jaar worden de beste goede doelen aangegeven: daar waar je gedoneerde euro het meeste goed doet. "Dat is een heel rationele aanpak. Soms zijn goede doelen die ze aanbevelen, niet eens bekend. Op basis van hun evaluaties brengen wij de beste goede doelen voor het voetlicht."
Kosteneffectiviteit
Het draait vooral om kosteneffectiviteit, zegt Schaper. "Als het bijvoorbeeld gaat om armoede en gezondheid, gaat het er om hoe je ervoor kan zorgen dat een gezond levensjaar het meest waard is." Als voorbeeld noemt hij de Against Malaria Foundation: "Honderdduizenden kinderen sterven aan malaria. Dat kan voorkomen worden met een simpele oplossing die heel weinig geld kost, namelijk een klamboe van 2 dollar. Dat is kosteneffectiever dan geld voor kankeronderzoek of een blindegeleidenhondstichting."
Niet dat die laatste geen goede doelen zijn. "Maar als je kijkt naar de effectiviteit van een goed doel, kijk je toch vooral naar oplossingen die het meest doeltreffend zijn. Dus met zo min mogelijk geld de meeste impact maken. Bij klimaat gaat het bijvoorbeeld om een vraag als: hoeveel ton CO2 kan je uit de lucht halen voor je geïnvesteerde euro?"
10 procent geven
Volgens het ‘effectief altruïsme’ zou je eigen impact zou erg groot zijn als je 10 procent van je inkomen uitgeeft aan de meest effectieve goede doelen, zegt Schaper. "De gemiddelde Nederlander besteedt ongeveer 4 procent van zijn inkomen aan goede doelen. De vuistregel kan zijn dat als je een keer per jaar op vakantie kan, dan zou je zonder dat je er heel veel van merkt 10 procent kunnen doneren. Als je je daarmee richt op de meest effectieve goede doelen, dan is je impact op het verbeteren van de wereld ongelofelijk groot. Veel groter dan als je het puur op basis van gevoel en intuïtie geeft."
Zijn stichting wil het doneren en nalaten aan goede doelen zo makkelijk mogelijk maken. "Voorheen was het niet zo minder makkelijk om te doneren aan effectieve goede doelen in het buitenland. Zo kon het bijvoorbeeld alleen met je creditcard of kreeg je te maken met hoge transactiekosten. We zijn in dat gat gesprongen en hebben dat makkelijker gemaakt."
Beeld: Maartje Fotografie