Waarom is God altijd een 'hij'? 'Je hebt nu eenmaal niet zoveel keuzes in de taal'

10 februari 2023 · Leestijd 2 min

Bijbelwetenschapper Anne-Mareike Schol van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap snapt wel dat God vaak als man wordt omschreven in de Bijbel: 'Aan God worden mannelijke eigenschappen toegedicht.'

In de tijd dat de Bijbel werd geschreven, beschouwden veel mensen God als 'gezaghebbend' en dat werd toen met mannen geassocieerd. "Dan krijg je termen als koning, rechter, herder, enzovoort", vertelt Schol. Maar, vertelt ze: hij wordt ook als moeder aangeduid. "God wordt ook neergezet als een moederkloek die haar kuikens behoedt. Die beelden heb je absoluut ook."

Waarom wordt er dan toch gekozen om God als man te onschrijven? "In de taal heb je nu eenmaal niet zoveel keuzes", aldus Schol. De Bijbelwetenschapper werkt bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, de stichting die de meeste Nederlandstalige Bijbelvertalingen heeft gemaakt. Ook in die vertalingen wordt God omschreven als man.

God als moeder

Schol wijst op het verschil tussen een Bijbelvertaling en de liturgie: teksten en gebeden die tijdens kerkdiensten worden uitgesproken. "Die zijn bedoeld om mensen dichterbij God te brengen. Als taal dat in de weg staat, moet je daar goed over nadenken. Ik kan me voorstellen dat het in bepaalde contexten goed is om God bijvoorbeeld als moeder aan te spreken", zegt ze.

Als God mensen wel als genderneutraal willen aanspreken, denkt ze dat het Aramese woord 'Abba' wel geschikt is. "Die werkt mooi vervreemdend", zegt ze.