Waarom onderzoeker Kim Kuyper razend enthousiast is over de inzet van partydrugs in de ggz

22 maart 2023 · Leestijd 2 min

Onderzoeker Kim Kuypers van de Universiteit van Maastricht is razend enthousiast over de mogelijkheden van partydrugs voor mensen met psychische problemen. "Dit is de grote stap vooruit."

Kuypers doet al twintig jaar onderzoek naar de werking van partydrugs en is er heilig van overtuigd dat deze drugs ons straks mentaal gezond kunnen maken. "Drugs zoals MDMA kunnen iemand helpen om een trauma beter te verwerken en een plaats te geven", zegt ze in Dit is de Kwestie (EO). 

"Het is aangetoond dat het gebruik van verdovende middelen zoals MDMA in een therapeutische context goed kunnen werken”, zegt Kuypers. "Het kan de band tussen patiënt en therapeut versterken. Het kan iemand ook meer open maken."

Dat kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor mensen met PTSS: "Als zij heel gesloten zijn en het moeilijk vinden om over hun trauma’s te praten, dan helpt het om dat een beetje los te breken. Daardoor kan je het beter verwerken en beter een plaats geven."

Alternatief

Ze is razend enthousiast over het idee dat er een ander middel ter beschikking komt voor mensen die geen baat hebben bij reguliere behandelmethoden, zoals de inzet van antidepressiva. "Veel mensen zijn gebaat bij conventionele middelen, maar er is ook een groep die niet gebaat is daarbij. Als we dan een alternatief kunnen geven, dan is dat toch schitterend?"

"Dit is de grote stap vooruit", stelt Kuypers. "Als we in de toekomst kijken, weet ik zeker dat deze middelen deel uit gaan maken van de toolkit van de psychiater. Daar ben ik zeker van."

Steeds vaker zijn verdovende middelen zoals LSD, MDMA, paddo’s en ketamine op doktersrecept verkrijgbaar. Hoe kan het dat deze middelen uitkomst bieden en is de inzet hiervan wel verstandig? Bekijk Dit is de Kwestie woensdag 22 maart om 22:17 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren