Waarom vakbond CNV de vierdaagse werkweek graag ziet komen

7 maart 2023 · Leestijd 2 min

Moet de vierdaagse werkweek er komen? Vakbond CNV ziet er wel heil in. 'We zien mensen steeds meer in de knel komen tussen werk, privé en zorg", zegt voorzitter Piet Fortuin.

Brits onderzoek laat zien dat de productiviteit van werknemers gelijk blijft of zelfs toeneemt als ze vier in plaats van vijf dagen werken. Dat is koren op de molen voor vakbond CNV, die al langer pleit voor een vierdaagse werkweek. "We hebben gezegd dat we op termijn echt naar korter werken toe moeten", vertelt CNV-voorzitter Piet Fortuin in Dit is de Dag (NPO Radio 1). "De stip op de horizon is een dertig-urige werkweek omdat wij zien dat mensen steeds meer in de knel komen tussen werk, privé en zorg. Mensen willen zelf regie hebben."

Fortuin wijst erop dat er in Nederland al bedrijven zijn die experimenteren met de vierdaagse werkweek. “En ook die bedrijven zijn uitermate tevreden over de productiviteit en het werkgeluk.”  

Slimmer werken

Sommige mensen zeggen dat Nederlanders juist meer moeten werken in plaats van minder. Daar is Fortuin het niet mee eens. "Harder werken is geen oplossing. We moeten veel slimmer werken, veel meer regie geven aan mensen, mensen keuzes laten maken."

Slimmer werken kan onder meer door de inzet van robots, denkt Fortuin. "Eentonig werk kun je robotiseren en automatiseren. Daarmee neemt de productiviteit toe. Dat is ook goed voor een kennisland als Nederland. Wij moeten het niet hebben van simpel hard werken. Wij moeten dat juist hebben van de toegevoegde waarde van beter organiseren, robotiseren en automatiseren."

Geen 'one size fits all'

Minder werken lijkt soms niet voor elke sector weggelegd, zoals de transportsector. Daar draaien chauffeurs veel overuren, omdat ze het daar juist van moeten hebben. "Het probleem bij deze sector is dat de mensen daar heel veel uren moeten maken. Er wordt heel veel gereden. Vijf, zes dagen met veel overuren, om te komen tot een goed salaris. Als je je werk goed organiseert en je beloont de mensen op een goede manier, dan kan er veel meer dan wij denken."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren