Waarom voedselwaakhond Foodwatch de hoge prijzen in het schap onterecht vindt

16 maart 2023 · Leestijd 2 min

Het is onterecht dat de prijzen in de supermarkt momenteel zo hoog zijn, vindt Frank Lindner van voedselwaakhond Foodwatch. Volgens hem nemen supermarkten en fabrikanten een loopje met de consument. "Er wordt gedaan alsof supermarkten en fabrikanten het heel moeilijk hebben."

Supermarkten valt veel aan te rekenen over de hoge prijzen, vindt Lindner. Er wordt te makkelijk verwezen naar hoge grondstofprijzen, zegt hij in Geld of je Leven (NPO Radio 1). Volgens hem was die piek maar van korte duur: "Dat heeft één of twee maanden aangehouden en is toen weer gaan dalen. Het ligt nu weer op het niveau van voor het uitbreken van de oorlog." Wat hem betreft, wordt het dan ook tijd dat de prijzen in de supermarkt weer gaan zakken.

Volgens Lindner is zijn het vooral de spelers aan het einde van de keten die van de huidige prijsstijgingen profiteren. "Op het einde van de keten, waaronder supermarkten, worden marges gemaakt waar je toch echt je vraagtekens bij moet zetten. Het begin van de keten krijgt juist te weinig."

Winsten

Hij wijst erop dat er nog altijd enorme winst gemaakt wordt door supermarkten. "Procentueel gaat het dan misschien wat minder, maar er wordt over gedaan alsof het keihard achteruit holt en ze het zo erg hebben. Als je dat afzet tegen wat consumenten vandaag de dag moeten betalen voor hun boodschappen, krijgen we het idee dat de ellende die bedrijven doormaken, absoluut wordt afgewenteld op de consument en nooit op de aandeelhouders."