Waarom wil de Europese Centrale Bank een digitale euro invoeren?

8 november 2022 · Leestijd 2 min

Tikkies, bankbiljetten, Apple pay, en euromunten: het zijn allemaal betaalmethoden. Binnenkort komt daar misschien een optie bij. De Europese Centrale Bank werkt namelijk aan een digitale euro. Wat kunnen we verwachten van zo'n digitale euro? En waarom wil de ECB dit?

Het klint wat vaag, een digitale euro. Want bankrekeningen zijn toch ook digitaal? Toch is een digitale euro niet hetzelfde als het geld op je bankrekening of als een cryptomunt. De digitale euro zou hetzelfde moeten zijn als cash geld, maar dan digitaal. Cash is een vorm van publiek geld, dat is beschikbaar voor iedereen, een digitale munt is een digitale vorm van publiek geld.

De mensen die toch liever cash gebruiken hoeven zich voorlopig nog geen zorgen te maken. "Een digitale euro zou contant geld niet vervangen, maar aanvullen. Een digitale euro geeft mensen een extra mogelijkheid om te betalen, maakt betalen gemakkelijker en draagt zo bij aan toegankelijkheid en inclusie", schrijft de ECB op hun website.

Koningin Máxima sprak samen met voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, op de conferentie van de digitale euro in Brussel op 7 november. Allebei deden ze uitspraken over het voordeel van zo'n digitale munt. Zo stelde Máxima dat met een digitale munt transactiekosten kunnen worden geschrapt. Ook denkt ze dat overheden van het systeem gebruik zouden kunnen maken om gezinnen met een laag inkomen rechtstreeks financiële steun te bieden.

Toch viel deze support van Maxima voor de digitale euro bij enkele Kamerleden niet in de goede aarde. In de Tweede Kamer wordt dit thema namelijk pas op 23 november besproken. Ze waren verontwaardigd dat de koningin zich hier zo positief over uitsprak.

Zo ook SP-Kamerlid Mahir Alkaya. Hij is niet tegen een digitale euro, maar vindt het belangrijk hoe deze eruit komt te zien:

Mahir Alkaya (SP): 'Digitaal geld is geen anoniem geld, dat geld kun je volgen'

Lees ook over:

Mahir Alkaya (SP): 'Digitaal geld is geen anoniem geld, dat geld kun je volgen'

Martijn Jeroen van der Linden, lector New Finance aan de Haagse Hogeschool, zet ook een aantal vraagtekens bij het plan van de Europese Centrale Bank, voornamelijk over de doelstelling:

Lector New Finance: 'Het doel van de ECB met de digitale euro is nog niet duidelijk'

Lees ook over:

Lector New Finance: 'Het doel van de ECB met de digitale euro is nog niet duidelijk'