Wakker Dier verbaasd dat Jumbo campagne heeft stopgezet

13 juli 2022 · Leestijd 2 min

Wakker Dier-directeur Anne Hilhorst is niet blij dat Jumbo stopt met de anti-zuivelcampagne van haar organisatie.

De campagne, waarin Wakker Dier betoogt dat zuivel niet zo onschuldig is als wij denken, was te zien bij een Jumbo-filiaal in Dokkum. Na online protesten van een boer werd het stopgezet.

“Eerst dacht ik: wat krijgen we nou?”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. “Ik was toch wat verrast, vooral omdat de spot al een aantal dagen draaide bij de supermarkten. Dan zie je wel een duidelijke link tussen het protest van de boeren en de actie van supermarkten.”

Ze vindt het jammer dat de reclame is weggehaald. “Het is natuurlijk bewust dat we het ook op die plek doen, want het is de plek waar zuivel wordt gekocht. Wij vinden het goed om juist daar voorlichting te geven over de producten die daar te koop zijn.”

In het spotje wordt gesteld dat de gemiddelde melkkoe 35.000 liter melk geeft in haar leven. En ze wordt maar zes jaar oud. Daarna wordt 'afgedankt', aldus Wakker Dier. Dat zijn gemiddelden, zegt Hilhorst: “Wij kiezen bewust geen excessen.” Veel koeien worden ziek, zegt Hilhorst: “Een kwart van de koeien krijgt jaarlijks een goed zichtbare uierontsteking en één op de vijf loopt kreupel.”

Sieta van Keimpema van Farmers Defense Force is het totaal niet eens met Hilhorst:

Sieta van Keimpema (Farmers Defence Force): spotje Wakker Dier is desinformatie

Lees ook over:

Sieta van Keimpema (Farmers Defence Force): spotje Wakker Dier is desinformatie