Bedrijfsarts: 'We zijn ons meer bewust van het feit dat je met een verkoudheid ook collega’s kan aansteken'

14 juli 2022 · Leestijd 2 min

Werknemers melden zich vaker en langer ziek, blijkt uit cijfers van de Arbo Unie. Volgens Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, zijn we ons meer bewust geworden van de consequenties die het heeft als we verkouden of met koorts op kantoor verschijnen.

Het zou kunnen dat we ons makkelijker ziekmelden als we verkouden of grieperig zijn, zegt Roelen in de dagelijkste stelling Stand.nl van Spraakmakers. Ook nu, in aanloop naar de zomer, zijn er meer ziekmeldingen dan normaal. “Dat kan best te maken hebben met een nieuwe variant van corona die in aantocht is. Of dat we ons inderdaad makkelijker ziekmelden als we verkouden of grieperig zijn.”

Vooral in de bouw en dienstverlenende sector is de lengte van het aantal verzuimdagen toegenomen: zo’n 50 procent. “Waarom dat precies in deze sectoren zo is, weet ik niet”, zegt hij. “Wel zien we dat mensen heel druk zijn in sectoren waar het personeelstekort nijpend is. Dat kan ook meespelen.”

Hij stelt dat er een patroon is te zien in ziekteverzuim: “Het is in principe een wetmatigheid: als er personeelskrapte is op de arbeidsmarkt, is het verzuim hoog. Het lijkt alsof mensen dan zeggen: ik kan wat langer uitzieken, want mijn baan staat niet op het slecht. Als het economisch slechter gaat en de werkloosheid is hoog, zie je ook dat het verzuim lager is.”

Of onze instelling door corona ook echt is veranderd, moet de tijd leren, zegt hij. Maar hij denkt van wel: “We zijn ons meer bewust van het feit dat als je verkouden bent of koorts hebt, dat dit consequenties heeft. Bijvoorbeeld dat je collega’s aansteekt. Daar hebben we eigenlijk nooit bij stil gestaan.”

Lees ook dit perspectief:

Hoogleraar: 'Nog meer oorzaken mogelijk voor langer ziekteverzuim'

Lees ook over:

Hoogleraar: 'Nog meer oorzaken mogelijk voor langer ziekteverzuim'