'Webshops moeten zelf kunnen bepalen of ze achteraf betalen aanbieden'

27 december 2022 · Leestijd 2 min

Moet achteraf betalen verboden worden? Vincent Romviel, jurist en beleidsadviseur bij Thuiswinkel.org, vindt van niet. Wel moet er het nodige aan veranderen, vindt hij.

Het achteraf kunnen betalen is een wettelijke verplichting, zegt Romviel.Thuiswinkel.org is een belangenbehartiger voor webshops. Hij legt uit dat achteraf betalen wettelijk verplicht wordt aangeboden en is bedoeld om de consument te beschermen: "Je mag geen 100 procent vooruitbetaling eisen, maar 50 procent. Dit werd in het leven geroepen na een crisis in de jaren ’80 waarbij er veel keukenleveranciers failliet gingen. Als consument kon je toen fluiten naar je keuken en was je ook je geld kwijt."

Hij bestrijdt het idee dat consumenten vooral gebruik maken van de betaalmethode omdat ze simpelweg geen geld hebben. Veel mensen gebruiken achteraf betalen om meerdere producten uit te proberen, zoals verschillende winterjassen, zegt hij. Daarvoor baseert hij zich op een rapport dat de Autoriteit Financiële Markt onlangs uitbracht. "Het gaat vaak over: ik wil even kijken, zonder te betalen."

Wel verergert het andere problematieken, zegt hij. "Binnen Thuiswinkel.org zien we bijvoorbeeld dat de retourcijfers bij achteraf betalen veel hoger zijn. Daar willen webshops graag vanaf. Ook is het fraudecijfer helaas hoger."

Meer waarborging

Verbieden vindt hij geen goed idee. “Achteraf betalen biedt wel iets voor consumenten. Dus ik zou niet zeggen dat je het moet gaan verbieden. Ik denk wel dat het met voldoende waarborgen moet zijn bekleed. Zoals het toetsen van kredietbeoordeling, goede zichtbaarheid en achterstandsbeheer. Maar de wettelijke verplichting om dit aan te bieden, moet er wel af. Partijen moeten gewoon zelf kunnen kiezen of ze dit aanbieden."

Dat de Europese Commissie van plan is om de consument te beschermen met strengere regelgeving op dit vlak, vindt hij een goed idee. "Dat betekent dat er aan nog meer waarborgen moet worden voldaan bij achteraf betalen. Dit helpt zeker om kwetsbare consumentengroepen te beschermen."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren