Wel of geen vast contract afsluiten? 'Vooral je energieverbruik is relevant'

13 maart 2023 · Leestijd 2 min

Steeds meer energiebedrijven in Nederland bieden weer vaste energiecontracten aan. Maar is het ook slim om zo’n contract af te sluiten? Volgens Hans de Kok, directeur van vergelijkingssite Pricewise, is dit afhankelijk van de persoonlijke situatie van de consument: "De crux is of je meer verbruikt dan het prijsplafond."

Volgens de Kok is de persoonlijke situatie van de consument doorslaggevend voor de keuze van het soort energiecontract. Vooral het energieverbruik van de consument is relevant, stelt hij. "De crux is of je meer verbruikt dan het prijsplafond. Als je daar fors boven zit, dan kan het zeker lonen om en vast contract aan te gaan. Zit je daaronder: dan zou ik nog even de kat uit de boom kijken. De prijzen zijn nog aan het dalen."

Voor de consument die zekerheid wil, raadt hij ook aan om een vast energiecontract af te sluiten: ‘’Als je zekerheid wil genieten tot na het prijsplafond, dan is een vast contract ook zeker het overwegen waard."

Meer aanbod

Momenteel biedt een klein aantal energiebedrijven energiecontracten met een looptijd van een jaar aan. De Kok verwacht dat meer leveranciers binnenkort volgen, aangezien de Autoriteit Consument & Markt (ACM) regelgeving aan het ontwikkelen is die het voor de consument minder aantrekkelijk maakt om van energieleverancier te wisselen.

De Kok legt uit hoe dat zit: "Klanten die hun contract voortijdig afbreken, moeten het prijsverschil tussen de marktprijs en de prijs van het contract gedurende de resterende looptijd betalen aan de leverancier. Het financiële risico voor de energiebedrijven wordt hierdoor kleiner."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren