Werkgeversorganisatie AWVN: 'Loonstijgingen hoog genoeg'

17 januari 2023 · Leestijd 3 min

Vorig jaar stegen de cao-lonen gemiddeld met 3,8 procent, blijkt uit cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. En dat is - ondanks de gestegen inflatie - hoog genoeg, zegt AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde.

“Voor hogere afspraken moet je terug naar de jaren 70 of 80”, zegt hij. “Dat komt omdat we vanaf de jaren 70 hebben gezien dat bepaalde mechanismen niet werken. Zoals lonen die meestijgen met de inflatie. De bomen groeien niet tot in de hemel.” 

Arbeidsproductiviteit

Vakbonden zijn het daar zeer mee oneens. Zo wil FNV dat de cao-lonen volgend jaar met 14,3 procent stijgen om de koopkracht te repareren én dat ze weer worden gekoppeld aan de inflatie. 

AWVN vindt dat niet de koopkracht, maar de arbeidsproductiviteit leidend moet zijn bij het bepalen van de lonen. “Je moet uitgaan van de kracht en de gezondheid van het bedrijf”, zegt Van der Velde. “Zo zie je dat er bijvoorbeeld in veel industriesectoren best forse loonsverhogingen zijn gerealiseerd. Dat heeft ermee te maken dat het daar heel goed is gegaan.”

Inflatie van buitenaf

Wat zegt hij dan tegen de minder fortuinlijke werknemers, die hun koopkracht achteruit zien gaan? “Het enige dat we kunnen doen is uitleggen dat de inflatie van buitenaf komt”, zegt Van der Velde. “Hij is niet veroorzaakt door onze bedrijven, maar door gevolgen van de pandemie en de oorlog in Oekraïne. De overheid verlaagt de lasten via steunpakketten, werkgevers proberen te helpen door loonafspraken te maken en soms extra een eenmalige compensatie te geven. Dan blijft er nog wat pijn over, en die kunnen we echt alleen maar wegnemen door economische groei. En daar spelen bedrijven weer een hele belangrijke rol in.”

Stakingsacties

Van der Velde wijst er ook op dat er, ondanks de ontevredenheid van FNV over de hoogte van de loonstijgingen, er toch heel veel cao’s zijn afgesloten. “Afgelopen maand was de gemiddelde loonstijging van nieuw afgesloten cao’s rond de 6 procent. Dat komt lang niet tegemoet aan de eisen van de FNV, maar in de praktijk gaan ze daar vaak dus wel degelijk mee akkoord. “ 

Voor stakingen is hij dan ook niet bang. “Het onderhandelingsklimaat is duidelijk verhard. Er zijn vervelende acties geweest. Maar het heeft niet zo’n schaal dat het de samenleving platlegt of zoiets. Voor de bedrijven die het betreft is het heel vervelend, maar als je naar het totaal kijkt valt het heel erg mee.”

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik