Werkgeversorganisatie AWVN: ‘Werkgevers moeten ingrijpen voordat de burn-out zich aandient’

29 november 2022 · Leestijd 3 min

Zowel werkgevers als werknemers hebben er belang bij om stress- en psychische klachten zo snel mogelijk te signaleren, zegt Anne Megens, coördinator beleid van werkgeversorganisatie AWVN. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het ziekteverzuim onder werknemers is met 5,4 procent op het hoogste punt in twintig jaar, blijkt uit een rapport van verzekeraar Nationale Nederlanden. 70 procent van de werkgevers zegt zich zorgen te maken over de mentale gezondheid van werknemers. 

Zorgwekkende cijfers, maar niet per se een verrassing voor Megens. “Die stijgende lijn is al een tijdje te zien en zeker dat psychische klachten een belangrijke oorzaak zijn. Toch is het wel schrikken hoor, dat het zo in de lift zit.”

Kletsen bij het koffiezetapparaat

Het heftige van ‘psychisch verzuim’ is dat het vaak zo lang duurt, zegt Megens. “Mensen zijn zo twee-, driehonderd dagen uit de roulatie. We weten: je kunt veel beter inzetten op preventie. Voordat het ziekteverzuim eenmaal daar is moeten we ingrijpen, en toch lukt dat nog niet. Dat zien we in deze cijfers terug.”

Ze ziet wel dat werkgevers zich sinds corona meer zijn gaan ontfermen over de geestelijke gezondheid van hun werknemers. “Mensen zaten op afstand, dus waar je normaal gesproken bij het koffiezetapparaat even kunt vragen hoe het gaat en hoe het met de kinderen is, kon dat tijdens corona niet. Dus werkgevers zochten naar manieren om de geestelijke gezondheid van hun werknemers op andere manieren te monitoren.”

Ondanks die toegenomen aandacht worstelen veel leidinggevenden nog met hoe ze dat op een goede manier kunnen doen, ziet Megens. “Want je wil ook een goede balans tussen wat hoort bij het werkdomein en wat bij het privédomein.”

Stapeling

Toch is het belangrijk dat werkgevers voorzichtig aan hun werknemers vragen wat er zich in dat privédomein afspreelt, vindt ze. “Stress, burnout en overbelasting komen zelden alleen uit werk voort. Het is meestal een stapeling van werk en privé. Maar zowel werkgever als -nemer is er terughoudend in om daar iets over te delen.”

Zonde, want daardoor houden mensen het heel lang voor zich als ze financiële problemen hebben, er thuis doorheen zitten of het werk te zwaar vinden. “Dan loopt de emmer over. Dan kom je in een formeel traject van ziekteverzuim en arbo-arts terecht. En dat is jammer.”

Praten met collega’s

Veel leidinggevenden laten zich leiden door de regels die gelden als het gaat om verzuim, ziet Megens. “Dan mag je niet zomaar vragen naar de bron van het ziektebeeld. Als het om een verkoudheid of griepje gaat melden mensen dat vaak zelf. Maar als het om psychische klachten gaat zeggen ze dat niet uit zichzelf en daar mag je dan dus ook niet naar vragen. Dat trekt zich door naar: mag ik dat wel vragen als iemand nog niet ziek is? Het mag dus wel, maar je moet voorzichtig zijn.”

Leidinggevenden kunnen ook stimuleren dat er onder collega’s gepraat wordt over dit soort thema’s, zegt Megens. “Soms is de stap naar de leidinggevende best spannend, maar kunnen mensen onderling wel heel goed praten over waar ze tegenaan lopen of hoe het met ze gaat. Creëer daar dus ook de ruimte voor. Door bijvoorbeeld genoeg fysiek overleg te organiseren.” 

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren