Wieke Paulusma (D66): 'Er moet in de Tweede Kamer meer aandacht zijn voor Long Covid'

2 september 2022 · Leestijd 2 min

"Wij vinden dat er ook in de Tweede Kamer meer aandacht moet zijn voor Long Covid", stelt Wieke Paulusma, die zich daarvoor als D66-Kamerlid en Long Covid-patiënt zelf voor inzet. "We moeten meer informatie bieden zodat we mensen niet laten vallen."

Wanneer je Paulusma vraagt of ze als Long Covid-patiënt begrepen wordt is haar antwoord waarschijnlijk nee: "Je moet het de hele tijd aan mensen uitleggen omdat voor veel mensen corona voorbij is en daarmee Long Covid ook, maar klachten blijven. Onderzoek duurt lang en Long Covid patiënten willen een diagnose want anders word er gezegd dat het tussen je oren zit, daarmee helpen we mensen niet verder."

"Met een motie hebben wij ervoor gezorgd dat er een expertisecentrum gaat komen omdat we meer kennis moeten bieden over hoe we mensen juist gaan helpen in plaats van ze naar huis te sturen met het nemen van rust." Er zijn onderzoeken over Long Covid bezig maar daar gaat veel tijd in zitten. "Ik ben heel blij dat er nu onderzoek wordt gedaan naar Long Covid, dat mag wat mij betreft een stapje sneller en het liefst in Europees verband. Mensen die hun baan zijn kwijt geraakt door Long Covid hebben geen geduld meer."

Daarnaast is volgens Paulusma ook meer communicatie nodig omtrent de gevolgen van Long Covid. "Je moet je communicatie specifiek inrichten op doelgroepniveau, bijvoorbeeld door op de markt te staan en daar mensen te vertellen over het nut van vaccineren. Juist kwetsbare mensen zijn minder ontvankelijk voor grote publiekscampagnes omdat ze hun nieuws ergens anders vandaan halen. Laten we onze middelen slim inzetten om juist de mensen te bereiken die een risico vormen."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!