Wijkagent Peter van Zalen: 'Geweld tegen hulpverleners moet strenger bestraft worden'

31 januari 2023 · Leestijd 3 min

Mensen die geweld plegen tegen hulpverleners, moeten minimaal vier weken de cel in, vindt de Zeeuwse wijkagent Peter van Zalen. "We ervaren dat er niet streng genoeg gestraft wordt."

Dinsdag bood hij namens verschillende andere hulpverleners in Den Haag een petitie in voor het invoeren van een minimumstraf van vier weken gevangenisstraf bij geweld tegen hulpverleners.

"Met mijn collega's zie ik het geweld tegen hulpverleners toenemen", zegt Van Zalen, wijkagent voor het haventeam in Vlissingen. "Vanaf eind jaren negentig is het geweld tegenover mijn beroepsgroep vertienvoudigd. Maar ook ambulancepersoneel, boa’s en brandweerlieden zien dit gebeuren. En dat gebeurt onder de huidige wetgeving, dus we dachten: misschien moeten we iets doen en de wet laten aanpassen."

"In mijn omgeving hoor ik verhalen van ambulancepersoneel, handhavers en politiecollega’s dat zij ervaren dat er gewoon niet streng genoeg gestraft wordt door rechters", zegt Van Zalen. "Blijkbaar is er dus geen drempel of prikkel om niet agressief te zijn."

Preventieve werking

Van een minimale celstraf van vier weken gaat een preventieve werking uit, denkt hij. "Zodat mensen het uit hun hoofd halen om geweld te gebruiken tegen hulpverleners. Als je vier weken de gevangenis in moet, kan dat best consequenties hebben voor je studie of baan. Leg dat daar maar eens uit. Dat zou preventief kunnen werken en mensen ervan kunnen weerhouden om geweld te gebruiken."

"Het moet toch niet kunnen dat je als hulpverlener wordt aangevallen omdat je je werk doet?" zegt hij. “Niet omdat je een vervelende rotzak bent, maar omdat je bijvoorbeeld als conducteur vraagt of iemand zijn voeten van de bank wil doen. We hebben politici meegegeven dat ze wel kunnen roepen dat ze het afschuwelijk vinden, maar dat we daar niks voor kopen en er echt iets gedaan moet worden."

Zelf maakte hij tijdens zijn werk ook een ernstige gebeurtenis mee. "Bij een vechtpartij werd ik met een stalen voorwerp vlak onder mijn oog geraakt. Ook haalde een persoon een mes langs mijn been terwijl hij een andere collega probeerde te steken. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar, oftewel: helemaal niks zolang hij geen ander delict begaat. Daarna kan hij zijn gang weer gaan."

Verstrekkende gevolgen

Geweld tegen hulpverleners kan verstrekkende gevolgen hebben, ziet hij. "Er zijn collega’s die met PTSS of lichamelijk letsel thuis zitten. De dader wordt dan misschien veroordeeld omdat het licht letsel lijkt, maar ik ken een collega die haar duim zodanig beschadigde dat ze haar dienst moest verlaten. Terwijl ze toch graag had willen blijven."

Dat soort verhalen doen wat met hem, zegt hij: "Iemand die zo graag haar werk wil blijven doen, wordt buitenspel gezet. En zo iemand die dat gedaan heeft, gaat vrolijk door met feesten en het leven leiden. Die dader heeft een keus, het slachtoffer niet."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik