Willem Vermaat, dierenethicus: 'Zowel het vleesvarken als vertroeteling van dieren is moreel verkeerd'

30 juni 2022 · Leestijd 2 min

Zowel het vertroetelen van dieren als ze slecht behandelen om ze te kunnen eten, deugt niet. Dat vindt dierenethicus Willem Vermaat. “Van tevoren bepalen we al wat het doel van het dier zal zijn.”

Moreel gezien is zowel het vertroetelen van dieren als het vleesvarken allebei verkeerd, vertelt hij in Dit is de Kwestie. “Omdat wij van tevoren al hebben bepaald wat het doel van dat dier gaat zijn. Stel dat ik zeg: we gaan honden nu gebruiken voor melk en we halen de puppy’s gelijk na de geboorte weghalen bij de moederhond. En misschien kunnen we die puppy wel vetmesten en slachten om er hamburgers van te bakken. Dan noemt iedereen dat gestoord. Maar precies dat doen we met koeien en kalfjes, daar hoor je bijna niemand over. Dat is omdat we zo zijn opgegroeid: de koe is er nu eenmaal voor melk.”

Een dier slecht behandelen om het later op de barbecue te kunnen leggen, ziet Vermaat als ‘objectivicatie’. “We maken ze tot een object, we gebruiken ze als instrument. Zo gebruiken we een koe op een manier dat hij zoveel mogelijk melk geeft, dat moet zo efficiënt mogelijk gebeuren. Daarbij is het dier eigenlijk minder relevant. Dat het ook een individu is met een zekere mate van bewustzijn dat het pijn kan voelen, is voor ons minder relevant. Hij moet zoveel mogelijk melk opleveren.”

Honden en katten daarentegen zijn er alleen maar omdat we gezelschap willen, zegt de dierenethicus. Of konijnen en vogels: “Die stoppen we vervolgens in een kooitje, terwijl ze de behoefte hebben om te graven of te vliegen.”

Varkensboeren Gert en Arie zijn het niet eens met Willem Vermaat. Voor hen is een varken een productiedier:

Varkensboeren Gert en Arie: 'Een varken is een productiedier'

Lees ook over:

Varkensboeren Gert en Arie: 'Een varken is een productiedier'

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik