Wopke Hoekstra: ik stap niet op, ook niet als het CDA halveert

6 maart 2023 · Leestijd 2 min

CDA-partijleider Wopke Hoekstra zal bij een verkiezingsnederlaag volgende week niet opstappen. Dat zei hij in de eerste Dit is de dag in alle Staten, maandag in Austerlitz.

Het is niet de makkelijkste tijd voor het CDA, geeft Hoekstra toe. In allerhande peilingen lijken de christendemocraten op een flinke nederlaag af te stevenen. "Het is heel simpel: je wilt als partij groeien en je wilt zoveel mogelijk zetels. Elk deel van zo’n nederlaag reken ik mezelf aan", zegt hij. "Dat hoort bij leiderschap."

Toch stapt hij niet op bij een nederlaag. "Ik heb twee jaar geleden, toen ik aantrad, tegen het CDA gezegd: we bevinden ons in een lastige fase. Die gaat nog wel even duren en ik ga daar vast fouten in maken. We moeten dit met elkaar doen voor de lange termijn", zegt hij.

Hij gelooft dat de kiezer op lange termijn wel terug zal keren: "De kiezer waardeert inhoudelijkheid en dergelijke bestuurders. Daar heeft Nederland een schreeuwende behoefte aan", aldus Hoekstra.

Buitenlandse zaken

Hoekstra is naast partijleider ook minister van Buitenlandse Zaken. Een lastige combinatie, want voor dat ministerschap ben je veel in het buitenland, terwijl een partijleider vaak in Nederland moet zijn. Hij denkt dat die vraag vooral gesteld wordt op het moment dat het niet goed gaat met het CDA. "Als het wel goed gaat, heb je die vraag veel minder", denkt hij.