Wouter verloor zijn zus aan zelfmoord en en helpt nu nabestaanden

9 september 2022 · Leestijd 3 min

Negentien jaar geleden verloor Wouter zijn zus, nadat ze zichzelf van het leven beroofde. Nu is hij rouwcoach en helpt hij mensen om het verdriet bij suïcide te verwerken. "Het diepe verdriet is dat er iemand niet is die er wel had moeten zijn, die een mooi mens had mogen zijn en dat nooit is geworden."

"Ik heb altijd het gevoel gehad dat haar het leven is afgenomen en onmogelijk is gemaakt", vertelt Wouter over zijn zus in het EO-programma Crux. Met die onmogelijkheid wilde hij wat doen. Zo werkte hij mee aan de website ikwildood.nl, toen 113 Zelfmoordpreventie nog niet bestond. "Ik werkte voor een christelijke organisatie en ik kwam erachter dat heel veel mensen online zochten op: 'ik zie het leven niet meer zitten'. Maar ook veel: 'wat voor middelen kun je gebruiken om zo snel mogelijk of effectief uit het leven te stappen'. Dan stuur je mensen met een groot probleem de verkeerde kant op."

De website heeft om die redenen die uiteindelijk de naam 'ikwildood' gekregen. "Sommige mensen vinden het confronterend, maar er zijn tientallen tot honderd mensen die dat zoeken. Wij wilden een luisterend oor bieden. Ondertussen is het opgepakt door 113 en werkt Google mee. Als je nu dat zoekt krijg je automatisch: bel 113."

Rouwcoach
Wouter is nu rouwcoach en begeleidt tientallen mensen, waaronder mensen die met suïcide te maken hebben gehad. "Ik ben geen psychiater en geen psycholoog. Maar in dit soort beroepen is het vaak zo dat je weinig woorden nodig hebt om de ander te begrijpen. Met een klein stukje van hun verhaal snap ik iets meer dan dat anderen zouden snappen. Het diepe verdriet is dat er iemand niet is die er wel had moeten zijn, die een mooi mens had mogen zijn en dat nooit is geworden."

Wouter citeert uit het lied Storm van Papercut dat hem raakte en hem ook een nieuw inzicht gaf. "Dit lied zegt een belangrijk ding. Er zit een refrein in dat zegt: de zon zal weer gaat schijnen, de regen zal ophouden en de wolken zullen verdwijnen, maar niet vandaag. En in dat 'maar niet vandaag' daar zat het in voor mij. Het hoeft vandaag niet opgelost te worden, vandaag is even een rotdag, een donkere dag en het komt wel weer goed, maar niet vandaag. Anders zit je jezelf continu op te peppen om je fijn te voelen, waarom? Omdat je omgeving dat van je verwacht. Maar het hoeft niet vandaag, en dat is voor mij een sleutel dat het oké is."

113
Heb je vragen over zelfdoding of wil je praten over zelfmoordgedachten? Dat kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Het verhaal van Wouter is zaterdag 10 september te zien in het EO-programma Crux. De uitzending 'Zelfdoding is niet het einde' is om 19:25 te zien op NPO2. 

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik