Dick Zandee: 'Toekomst van de oorlog in handen Oekraïners'

27 februari 2023 · Leestijd 2 min

Dick Zandee, defensie-expert bij instituut Clingendael, vindt het lastig te voorspellen hoe lang de oorlog nog zal duren.

Zandee: "Het hangt van beide partijen af. Enerzijds is het de vraag hoe de Russen onder deze omstandigheden kunnen blijven doorvechten. Ook aan hun kant zijn er veel doden te betreuren. En uiteraard is het de vraag hoe lang de Oekraïeners door kunnen vechten. Daarin zijn ze vooral afhankelijk van de wapenleveranties uit het westen.”

Ook zag Zandee de houding van Nederland ten opzichte van de oorlog veranderen. “In het begin weerhield Nederland zich van ferme uitspraken, maar in de loop van het jaar is de taal steeds sterker geworden. Het is steeds meer in lijn met de Amerikaanse visie geworden: dat we moeten winnen. Maar goed, die houding is lastig, omdat we ‘winnen’ niet goed hebben gedefinieerd. Voor Oekraïne betekent winnen dat alle russen uit Oekraine worden verdreven. Maar goed, als we een spoediger einde van de oorlog willen, zullen we moeten kijken of die definitie wel haalbaar is.

Dat Oekraïne die houding heeft ten opzichte van het conflict, is volgens Zandee niet gek. "Kijk, juridisch gezien heeft Rusland het internationaal recht geschonden door een erkend begrensd gebied in te vallen. Overigens was dat niet vorig jaar pas, maar al in 2014, toen Rusland De Krim innam. Het is daarom logisch dat Oekraïne de landsgrenzen wil herstellen. Zelensky vertelde dat hij bereid was te praten, maar werd door Rusland genegeerd omdat die hun oorlogsdoelen wilde halen. Vanzelfsprekend dat Oekraine daarom die bereidheid om te praten kwijt is. Maar goed, uiteindelijk is het aan Oekraiene zelf hoe ze deze oorlog willen voortzetten."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik