'Zonder toegevoegde suiker'? Pure misleiding, zegt Janny van der Heijden

21 februari 2023 · Leestijd 3 min

Waarom voelen we ons zo aangetrokken tot een vette hap en veel suiker in ons eten? Janny van der Heijden gaat in een nieuwe serie op zoek naar het antwoord op die vragen. Samen met toponderzoekers zoekt ze naar de invloed van voeding op het brein, en andersom. "Er verschijnt nogal wat onzin over eten."

Er verschijnt dus nogal wat onzin over eten, maar ook op verpakkingen is veel foutieve informatie te lezen, zegt Van der Heijden in Langs de Lijn en Omstreken (NPO Radio 1). "Op verpakkingen staat 'zonder toegevoegde suikers', en dan kijk je achterop en dan zie je allerlei schuilnamen voor suikers: maltose, dextrose."

Maar ook andere dingen moeten de klant verleiden: termen als 'minder vet' moeten de illusie wekken dat een product gezond is, terwijl dat absoluut niet klopt. "Zo ben ik groot geworden met een dikke plak ontbijtkoek", zegt van der Heijden. "Als je kijkt naar hoeveel suiker daarin zit, kun je net zo goed een plak cake nemen. Ik zou willen dat de overheid daar wat meer op zou letten…"

Onwetendheid

Een groot gedeelte van de grote suikerconsumptie is onwetendheid, stelt Van der Heijden. "Men is zich niet bewust dat ze zoveel suiker eten." Als je zelf bakt of kookt, kun je veel zelf bepalen, maar in de supermarkt is dat een stuk lastiger. "Er worden bijvoorbeeld meer kant-en-klaarmaaltijden gegeten, waar allerlei suikers aan worden toegevoegd. Die horen er helemaal niet in. Ik ga niet zeggen wat je wel en niet moet doen, maar je moet weten dat alle suikers hetzelfde met je systeem doen."

En dan helpt het niet mee dat ons brein voorgeprogrammeerd is voor bepaalde stoffen. Van der Heijden: "We hebben een natuurlijke voorkeur voor suiker en vet. Denk maar aan moedermelk: die is zoet en vet."

Complexe fabriek

Maar niet alleen ons eetgedrag bepaalt hoe ons lijf eruitziet, vertelt Van der Heijden. "Er wordt makkelijk gezegd: ieder pondje gaat door het mondje. Maar als je twee mensen van 75 kilogram naast elkaar zet, waarbij één altijd hetzelfde gewicht had en de ander veel is afgevallen, zal die laatstgenoemde altijd minder moeten eten en meer moeten bewegen dan de ander. Heel veel dingen in ons lijf werken daaraan mee. Het lichaam is een complexe fabriek."

De nieuwe serie Voeding en ons brein wordt uitgezonden bij Omroep Max. De eerste afleveringen zijn al te zien bij NPO Start.