Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Kies je voor veilig of vertrouwd?

Is thuisbevallen eigenlijk nog wel veilig?

5 april 2023 · 14:23

Update: 13 september 2023 · 10:28

In gesprek met

Foto van Bahareh Goodarzi

Bahareh Goodarzi

Docent Academie Verloskunde

"Thuis bevallen is het beste wat je kan overkomen."
Foto van Jan Nijhuis

Jan Nijhuis

Emeritus hoogleraar gynaecologie

"Het is veel veiliger in het ziekenhuis."
Foto van Willemijn

Willemijn

Thuisbevallen

"Ik moest noodgedwongen thuis bevallen."

In het kort

In Nederland is de thuisbevalling nog steeds heel erg gangbaar en voor veel gezinnen een grote wens. Toch ontstaan er vaak ook complicaties bij een thuisbevalling, die in de meeste gevallen in het ziekenhuis veel sneller opgelost kunnen worden. Hoe kan het dat er in Nederland zoveel thuis bevallen wordt? En is dat eigenlijk wel veilig voor moeder en kind?

Wat denk jij?

Vind jij een thuisbevalling van nu?

Klik hieronder om je antwoord te geven

38%

32%

31%

aantal reacties: 88

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Thuisbevallingen in Nederland

Hoe komt het dat vrouwen vaak liever in hun eigen bed bevallen in plaats van in een ziekenhuisbed? De vertrouwde omgeving is de grootste drijfveer. Het geeft een bijzondere sfeer en het is fijn om dat met je gezin mee te maken. Maar er bestaat altijd een kans dat er complicaties ontstaan tijdens de bevalling. Kunnen we nog wel zo makkelijk thuis bevallen of is het beter om altijd naar het ziekenhuis te gaan?

Hoeveel kinderen worden er in Nederland thuisgeboren?
In Nederland worden er in 2021 179.441 kinderen geboren. Slechts 14% komt thuis ter wereld en bij een eerste bevalling is dat slechts 8%. Een stuk minder dan pakweg 30 jaar geleden. In 1993 lag het percentage thuisbevallingen nog op 26%. Alleen tijdens het coronajaar in 2020 nam het aantal thuisbevallingen licht toe naar 15%. 

In de landen om ons heen kijken ze met veel verbazing, en soms zelfs met afgrijzen, naar onze thuisbevallingen. Waar komt die thuisbevalcultuur vandaan en waarom houden we dat nog steeds in stand?

Sterke gezinscultuur
Historicus Herman Pleij legt in Dit is de Kwestie (EO) uit dat het in de eerste plaats komt omdat bevallen niet wordt gezien als een ziekte. "Daar komt ook bij dat Nederland een sterke gezinscultuur heeft. Dat blijft hier sterker het uitgangspunt dan in andere landen. Het gezin is een burcht en daar moet alles plaatsvinden. Je ziet dat een mooie gebeurtenis als een bevalling ook in die gezinscultuur wordt opgenomen."

De Bijbel speelt ook een rol

Ook de christelijke wortels van ons land spelen mee bij een beslissing of je wil thuis bevallen of niet. Herman Pleij legt uit: "In het Genesis, het eerste hoofdstuk in de Bijbel, staat dat de man hard zal moeten werken en dat de vrouw haar kinderen met pijn moet baren. Dat heeft wel iets teweeg gebracht en een traditie in werking gezet. Daarbij is het uitgangspunt dat dit de bedoeling is en natuurlijk. Het hoort bij een volledig compleet leven en dat plaatsen we in Nederland graag in het gezin." 

Dit is de discussie

Is thuisbevallen nog van deze tijd?

De meningen over thuisbevallen zijn nogal verdeeld. Vaak is de wens vanuit de zwangere er omdat het zo fijn en vertrouwd is thuis. Je bent in je eigen omgeving en er is een verloskundige bij. Maar mochten er complicaties ontstaan, heb je thuis natuurlijk nooit alle experts, apparatuur en medicatie zoals je in een ziekenhuis wel hebt. Hoe denken experts en (ervarings-)deskundigen hierover?

Bahareh Goodzari, docent Academie Verloskunde en verloskundige vindt dat het negatieve beeld over thuisbevallen onterecht is: het is vaak ontzettend veilig en de verloskundigen zijn op de meeste medische situaties goed is voorbereid. 

Bahareh Goodarzi

Docent Academie Verloskunde en verloskundige

"Als je gezond bent en er is niks met je aan de hand, dan zijn je uitkomsten thuis even goed of zelfs beter dan in het ziekenhuis. Dan gaat het bijvoorbeeld over bloedverlies, hoe vaak er wordt ingeknipt of de medicijnen die er worden gebruikt."

Emeritus hoogleraar gynaecologie Jan Nijhuis is het daar totaal niet mee eens. Hij is van mening dat het onzin is dat een verloskundige thuis ook (bijna) alles kan. Vooral bij een eerste kind vind hij een thuisbevalling te gevaarlijk. Hij pleit ervoor om dit standaard in het ziekenhuis te laten plaatsvinden onder leiding van een gynaecoloog. Dat zegt hij in Dit is de Kwestie (EO).

Jan Nijhuis

Emeritus hoogleraar gynaecologie

“De verloskundige kan geen spoedkeizersnede doen, geen kunstverlossing doen en niet makkelijk de baring stilleggen. Weeën remmen is één van de belangrijkste acties bij nood. Dus veel medicatie hebben ze helemaal niet bij de hand. En in het ziekenhuis is snel een heel team beschikbaar als het moet."

Willemijn wilde per se in het ziekenhuis bevallen, maar bevalt uiteindelijk ongewild thuis van dochtertje Lotta. Ze had heel veel bloed verloren en wilde echt graag naar het ziekenhuis, maar omdat de bevalling te snel ging, kon dat niet meer en moest ze noodgedwongen thuis bevallen. Toch is ze heel blij met de thuisbevalling en kijkt ze er heel positief op terug en wil nu niet meer anders.

Willemijn

“Je hebt thuis zo het gevoel van je vertrouwde omgeving. Ik denk dat ik het pas eng was gaan vinden als er een interventie was gekomen, dus als ik wél naar het ziekenhuis was gegaan of als er wél een ambulance was gebeld.”

Dit is haar verhaal

Wanneer het helemaal mis gaat

Heidy Bakkenes wilde eigenlijk in het ziekenhuis bevallen, maar haar verloskundige overtuigde haar om tóch thuis te bevallen. Helaas is het helemaal verkeerd afgelopen. De verloskundige schatte de situatie totaal verkeerd in en de bevalling kwam maar niet op gang. Uiteindelijk is Heidy met spoed naar het ziekenhuis gegaan en daar is haar dochter Amy via een spoedkeizersnede geboren. Ze bleek niet goed te liggen en kon daardoor niet op een natuurlijke manier geboren worden.

Na de geboorte ademt Amy niet en wordt ze gereanimeerd. Drie dagen leeft ze. Uiteindelijk overlijdt ze aan de gevolgen van zuurstoftekort tijdens de geboorte.

"Waarom moet dat, terwijl alles bij de hand is in het ziekenhuis? Ik denk dat iedere moeder het wil proberen, maar dan vraag ik me af: wat is het belangrijkste in dit geval? Daar zijn wij nu wel achter gekomen. We hebben Amy niet meer in ons leven."

Lees hier het hele verhaal van Heidy Bakkenes
Het oorspronkelijke plan was om in het ziekenhuis te bevallen, vertelt Heidy in Dit is de Kwestie (EO). Haar eerste thuisbevalling verliep namelijk ook moeizaam. "Maar de verloskundige won ons vertrouwen. Wat me overtuigde, was dat je in je eigen, vertrouwde omgeving bent. Ook zou een tweede bevalling makkelijker gaan."

Moeizame bevalling

Uiteindelijk liep de bevalling anders dan de verloskundige haar voorgespiegelde. "Tijdens de persfase kwam ze maar gewoon niet verder. Ook had ze in het vruchtwater gepoept, wat betekent dat het kind er uit wil."

Haar man Koen belde de ambulance, maar volgens de verloskundige was dit niet nodig. "'Het gaat zo gebeuren', zei ze. Volgens haar kwam het allemaal goed. Uiteindelijk heb ik de broeders gesmeekt of ze me mee wilden nemen en zij vonden het ook genoeg geweest."

Spoedkeizersnede

Eenmaal in het ziekenhuis werd haar dochter Amy via een spoedkeizersnede geboren. Ze bleek niet goed te liggen en kon daardoor niet op een natuurlijke manier geboren worden. Na de geboorte ademt ze niet en wordt ze gereanimeerd. Drie dagen leeft ze. Uiteindelijk overlijdt ze aan de gevolgen van zuurstoftekort tijdens de geboorte.

Heidy is er 100 procent van overtuigd dat het anders was geweest als ze meteen in het ziekenhuis was geweest. "Dan had ik misschien nog een echo gehad en hadden ze gezien dat ze een sterrenkijker was. Ze was negen pond, ik had geen normale bevalling kunnen hebben."

Ze is dan ook anders naar thuisbevallen gaan kijken. "Waarom moet dat, terwijl alles bij de hand is in het ziekenhuis? Ik denk dat iedere moeder het wil proberen, maar dan vraag ik me af: wat is het belangrijkste in dit geval? Daar zijn wij nu wel achter gekomen. We hebben Amy niet meer in ons leven."

Bekijk de video

Wat denk jij?

Zou jij een thuisbevalling overwegen?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Vind jij een thuisbevalling van nu?

Klik hieronder om je antwoord te geven

38%

32%

31%

aantal reacties: 88

Wil je deze reactie verwijderen?


Zou jij een thuisbevalling overwegen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.