Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Reservering voor de Dodenherdenking

Zijn alle maatregelen rond Dodenherdenking terecht? 'Demonstratierecht is heilig, zelfs op 4 mei'

Geschreven door Marinka Wagemans

1 mei 2024 · 12:25

Update: 3 mei 2024 · 07:24

In gesprek met

Foto van Wim Berkelaar

Wim Berkelaar

Historicus

"Je moet toch een morele oproep aan die mensen doen, van: jongens, doe dat nou niet."
Foto van Peter Rehwinkel

Peter Rehwinkel

Staatsrechtdeskundige

"Het demonstratierecht in Nederland is heilig. En dat geldt dus zelfs op 4 mei om acht uur."
Foto van Daan Wijnants

Daan Wijnants

Fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD

"Op elke dag van het jaar mag je demonstreren, maar niet op 4 mei om acht uur."

In het kort

Als je op 4 mei aanwezig wil zijn bij de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, moet je je vooraf aanmelden en heb je een QR-code nodig. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloten. Dit is lang niet de enige extra maatregel dit jaar: er wordt nog veel meer gedaan om mogelijke demonstraties te weren. Is dit terecht?

Wat denk jij?

Vind jij dat er alles aan gedaan moet worden om demonstraties te verbieden tijdens de Dodenherdenking?

Klik hieronder om je antwoord te geven

63%

37%

aantal reacties: 65

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Veel maatregelen uit angst voor demonstraties

Er is veel te doen rond de Dodenherdenking dit jaar. In sommige stadsdelen van Amsterdam wordt ook stilgestaan bij de slachtoffers van de oorlog in de Gazastrook, iets wat burgemeester Femke Halsema eigenlijk niet ziet zitten. Volgens haar zijn de twee minuten bedoeld voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De vrees is dat er op de Dam ook gedemonstreerd zal worden tijdens de herdenking.

Halsema deed dan ook al eerder de oproep om tijdens de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam niet te demonstreren, maar het Nationaal Comité 4 en 5 mei lijkt er niet gerust op. Zij hebben besloten dat bezoekers verplicht een plekje moeten reserveren als ze erbij willen zijn. Via de website herdenkingopdedam.nl kunnen mensen sinds dinsdagochtend gratis een reservering maken.

Eerder werd al bekend dat er maar plek is voor 10.000 in plaats van 20.000 mensen. Ook worden bezoekers gefouilleerd en vlaggen en t-shirts met Free Palestine erop zijn verboden.

Wie moeten we herdenken?

Jaarlijks is er discussie over wie we mogen herdenken, maar door de oorlog tussen Israël en Hamas keert deze opnieuw terug. Is de herdenking alleen bedoeld voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, of moet die een bredere invulling krijgen? Daar ging het over in het tv-programma Dit is Nederland (EO).

Video wordt geladen...
Bekijken

Is het tijd voor een bredere invulling van Dodenherdenking?

Lees er hier meer over

Dit is de discussie

Zijn alle maatregelen rond Dodenherdenking terecht?

Zijn deze maatregelen logisch en terecht, of gaat dit te ver? Volgens staatsrechtdeskundige Peter Rehwinkel moet er voorzichtig omgegaan worden met de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht, zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Peter Rehwinkel

Staatsrechtdeskundige

"Ik hoop natuurlijk op een waardige herdenking in Amsterdam, en alle plekken in Nederland. Maar ja, het demonstratierecht in Nederland is heilig. En dat geldt dus zelfs op 4 mei om acht uur. Dat is maar heel moeilijk in te perken, en dat moet dan ook heel precies juridisch worden gedaan. Het demonstratierecht mag alleen maar op grond van nationale openbare veiligheid worden ingeperkt om ernstige wanordelijkheden, strafbare feiten, te voorkomen en voor de bescherming van de gezondheid of de goede zeden zoals dat wordt genoemd."

Dat wil niet zeggen dat Rehwinkel het zelf een goed idee vindt als men gaat demonstreren op de Dam. Ook hij hoopt dat het rustig blijft. Daarbij benadrukt hij dat het recht om te herdenken ook een recht is.

"De rechten en vrijheid van degenen die om acht uur aan het herdenken zijn, moeten ook worden gerespecteerd. Langs die lijn zou je dat demonstratierecht moeten beperken. En dat gebeurt nu ook met maatregelen. Je kunt zeggen dat geen vlaggen, borden of t-shirts met Free Palestine naar binnen mogen. Maar ja, iemand de rug toekeren [iemand weigeren bij de herdenking te zijn, red.], is nog weer een stap verder. (...) Als er 20 mensen gaan staan met Free Palestine shirts, dan is het al iets heel anders dan dat één iemand dat doet. Dus ik denk dat daar ook wel naar wordt gekeken. Maar uiteindelijk blijft het ook gewoon een afweging van de individuele agent die op dat moment een keuze moet maken. Dat hebben we dan ook te respecteren. We zullen zien hoe het gaat."

Historicus Wim Berkelaar snapt heel goed dat Halsema maatregelen neemt om de openbare orde goed te handhaven. Hij refereert naar de damschreeuwer in 2010. Daar ging het om slechts één persoon die voor commotie zorgde, maar de schrik was zo groot dat iedereen in paniek raakte.

Historicus Wim Berkelaar in het centrum van Amsterdam, waar hij vertelt over de oorlog voor een aflevering van Dit is de Kwestie (EO).
© Dit is de Kwestie (EO)

Wim Berkelaar

Historicus

"Er zit een spanningsveld. Je kan het demonstratierecht niet zomaar verbieden, dat vind ik wel ingewikkeld. Je kan ook niet tegen iemand zeggen: 'Je mag geen Free Palestine roepen.' Maar je moet toch een morele oproep aan die mensen doen, van: 'Jongens doe dat nou niet, of doe dat op een ander moment, dit is hoogst onverstandig.' Ik begrijp dat de politiek zegt: we moeten hier iets mee."

Ook sluit hij zich deels aan bij Rehwinkel, maar voegt hij toe:

"De vrijheid van meningsuiting is heilig. 'Free Palestine', dat is geen strafbare leus. Vroeger had je een journalist, Nico Scheepmaker, en die zei altijd: 'Je moet wel alles kunnen zeggen, maar je moet niet alles willen zeggen.' Ik zou dat bij deze tegen die demonstranten willen zeggen. Dan ga je voorbij aan het recht, want ik zie die botsing in grondrechten. Maar je moet niet alles willen zeggen."

Fractievoorzitter van de VVD in de hoofdstad, Daan Wijnants, houdt zijn hart vast voor 4 mei. Hij merkt dat de sfeer gespannen is in aanloop naar de herdenking: iedereen is toch wel een beetje zenuwachtig over wat er gaat gebeuren. Wijnants vindt het dan ook goed dat Halsema maatregelen neemt, zeker gezien de situatie bij de opening van het Holocaustmuseum eerder dit jaar.

Wacht even - wat gebeurde er precies bij die opening van het Holocaustmuseum?
Op 10 maart protesteerden demonstranten bij de opening van het nieuwe Holocaustmuseum in Amsterdam tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Herzog. Ze stonden op enkele tientallen meters van de ingang van de Portugese Synagoge. Hierdoor werden overlevenden van de Holocaust en nabestaanden geconfronteerd met schreeuwende en joelende demonstranten. Er volgde veel kritiek op Halsema dat ze had toegestaan dat de demonstratie zo dichtbij het Holocaustmuseum plaatsvond. Van de coalitiepartijen en enkele linkse oppositiepartijen kreeg de burgemeester juist steun.

Wijnants noemt het wel ongelofelijk verdrietig dat die maatregelen nodig zijn.

Daan Wijnants

Fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD

"Voor hetzelfde geld wordt de herdenking op 4 mei op de Dam of andere herdenkingen in Amsterdam - er zijn er bijna 80 herdenkingen - gekaapt door pro-Palestine-demonstranten, of mensen die tegen de PVV demonstreren. Dit is niet het moment om te demonstreren tegen dat soort groeperingen. 4 mei is een dag die ons als Nederlanders allemaal verbindt. Daar heb je je aan te houden. Op elke dag van het jaar mag je demonstreren, maar niet op 4 mei en zeker niet om acht uur."

Wat denk jij?

Aan wie denk jij op 4 mei tussen 20.00 en 20.02 uur?

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de uitzending

Dit is de Dag (EO)

Wil je dit gesprek uit Dit is de Dag (EO) volledig terugluisteren? Dat kan hieronder, of via jouw favoriete podcast-app:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Ben je van mening veranderd over de maatregelen na het lezen van dit artikel?

Klik hieronder om je antwoord te geven

91%

9%

0%

aantal reacties: 11

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Vind jij dat er alles aan gedaan moet worden om demonstraties te verbieden tijdens de Dodenherdenking?

Klik hieronder om je antwoord te geven

63%

37%

aantal reacties: 65

Wil je deze reactie verwijderen?


Aan wie denk jij op 4 mei tussen 20.00 en 20.02 uur?

Wil je deze reactie verwijderen?


Ben je van mening veranderd over de maatregelen na het lezen van dit artikel?

Klik hieronder om je antwoord te geven

91%

9%

0%

aantal reacties: 11

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.